Breda, een stad met een rijke historie



Nieuws

'80-jarige oorlog'

28-05-2014 08:57
Het deelonderwerp 80-jarige oorlog is uitgewerkt en gepubliceerd door Songa. Heeft u vragen of...

Religie

Dit filmpje gaat over de Waalse Kerk en de Grote Kerk beide in Breda.

Religie: Grote Kerk Breda

Grote Kerk Breda ~ extra informatie

Dit is wat extra informatie over de Grote Kerk in Breda, waarover niet verteld wordt in het filmpje.

De Grote Kerk van Breda, een 15e-eeuws gebouw, heeft een rijk cultuurhistorisch verleden. Niet alleen is de artictectuur van buitenkant van het gebouw overweldigend, maar ook in de kerk zijn er mooie gewelf-en muurschilderingen en monumenten die het gebouw erg belangrijk maken, zelf tot het belangrijkste monument van Breda. In de Prinsenkapel, het plafond hiervan is met bladgoud bekleed, ligt een groot deel van de voorvaderen avn ons Koninklijk Huis begraven.

De Grote, ook wel Onze Lieve Vrouwe, Kerk in Breda wordt voor het eerst gemeld in een oorkonde uit 1269. In deze oorkonde blijkt dat de toen bestaande kerk vervangen werd door een nieuwe.

In 1303 wordt de kerk verheft tot een collegiale kerk, door Raso II van Gaveren, de toenmalige Heer van Breda. Vanaf dit moment wort de kerk bestuurd door een 'kapittel', eerst bestaande uit acht en later uitgebreid tot twaalf of dertien kanunniken. Halfverwege de veertiende eeuw vestigt Jan I van Polanen zich als Heer van Breda ook echt in Breda, en dit betekent een bloeiperiode voor Breda en de Grote Kerk. Het hoogtepunt avn deze bloeiperiode wordt bereikt tijdens de heerschappij van Engelbrecht II van Nassau en Hendrik III van Nassau, dit laat ook mooi zien dat Breda en dus de Grote Kerk verbonden zijn met de 'Van Nassau' familie.  



De Waalse Kerk Breda ~ orgineel de tekst van het filmpje

In 1429 wordt begonnen aan de bouw van de Waalse kerk, in opdracht van Johanna van Polanen, de vrouw van Engelbrecht I van Nassau. Hij wordt in eerste instantie gewijd aan een heilige, Wendelinus van Trier, de heilige tegen besmettelijke ziekten. In 1535 wordt de Wendelinuskapel eigendom van de Begijnen, die katholiek zijn. Rond deze tijd wordt de naam veranderd naar 'Waalse Kerk'. In 1590 verovert Prins Maurits Breda door middel van de list met het turfschip, en de begijnen moeten hun kerk afstaan. De kerk is nu protestans. Hij wordt opnieuw katholiek in 1625 nadat Breda weer in Spaanse handen kwam. In 1648, na de vrede van Munster, wordt de kerk weer protestans, calvinistisch om precies te zijn.

Grote Kerk Breda ~ orgineel de tekst van het filmpje

De Grote Kerk van Breda is meerdere malen van godsdienst veranderd. Tot 1576 was de kerk, ondanks de beeldenstorm, katholiek. Vanaf 1577 was de kerk voor het eerst protestants, om kort hierna weer katholiek te worden, namelijk vanaf 1581. Nadat Prins Maurits Breda heroverde, werd de kerk in 1590 opnieuw protestants, tot 1625. Toen veranderde de religie van de kerk opnieuw in de katholieke, omdat Spinola (een Spanjaard) Breda had belegd en toen verovert. Ditmaal was de kerk katholiek tot 1637. De reden hiervoor was opnieuw een beleg van Breda, deze keer door Frederik Hendrik van de Verenigde Republiek der Nederlanden. Vanaf toen werd de kerk definitief protestants en werd alles wat met de katholieke eredienst te maken had weggehaald uit de kerk.


Maak een gratis website Webnode